Schooltuinen

Je eigen tuintje

Elk jaar komen er leerlingen van basisschool Het Kompas naar ons volkstuinencomplex, naast het zwembad Het Wedde, om daar op een eigen klein stukje grond onder begeleiding te tuinieren. Ze leren daar hoe ze hun eigen planten moeten verzorgen en hoe hun voedsel groeit, daarbij geholpen door een team van ervaren tuinders.
De eerste weken wordt er geplant en gezaaid, de weken erna gaan we wieden en de planten verzorgen tot ze klaar zijn om geoogst te worden. Ondertussen leren de kinderen steeds meer van het ‘tuindersvak’.
Een waardevol project, dat hen in contact brengt met de oorsprong en waarde van ons voedsel en de kringloop van de natuur. Ter afsluiting van het programma ontvangen de kinderen een diploma.

Zin in een zintuigenwandeling?

Behalve de tuinen waarop de leerlingen werken is er ook een aantrekkelijke educatieve tuin voor hen. Onze vrijwilligersgroep wil niet alleen de leerlingen van PCBS Het Kompas, maar ook andere kinderen hiervan laten genieten. We nodigen u daarom met uw leerlingen van groep 2, 3, 4 of 5 graag uit voor een ‘zintuigenwandeling’ door deze tuin en over ons complex onder leiding van de schoolbegeleider. Tijdens deze wandeling maken ze kennis met de (gecultiveerde) natuur op de volkstuin in ons eigen dorp. Daarbij komen alle zintuigen aan bod: we kneuzen de bladeren van planten en ruiken verschillen in geur, we proeven verschillende smaken kruidenthee, soms bloemen, we luisteren naar vogels, ontdekken de grote variëteit in groeivormen bij bladeren en bloemen, lopen het blote-voeten-pad en voelen de structuur van de aarde.

Wanneer? Op een af te spreken ochtend in juni, juli, eind september of begin oktober.

Kosten: geen.

Interesse? Voor meer informatie kunt u terecht bij Tineke van den Boer tinekevdboer@gmail.com