workshops e.d.

Hieronder vindt u informatie over de volgende in 2020 geplande workshops.

  1. Zelf wijn maken.
  2. Compost maken.
  3. Kruiden in je eigen tuin.
  4. Een “voedselbos” inrichten.

1. Workshop zelf wijn maken.

Zaterdag 14 mei 2022, 14.00 in het Praethuys.

In deze presentatie Wijn maken van fruit uit eigen tuin leert u de beginselen van het wijn maken en welke voorbereidingen noodzakelijk zijn als u aan de slag wilt met zelf gekweekt fruit. Allerlei soorten fruit komen in aanmerking. Op zaterdag 14 mei 2022 is de eerste bijeenkomst, van 14.00 tot 16.00 uur.
Na afloop proeven we enkele fruitwijnen die ik zelf heb gemaakt, om u een idee te geven van wat we kunnen gaan maken.

De presentatie wordt gegeven door Dick van Straalen.
Kosten voor VTVV-leden €5,- , voor niet-leden € 7,50.
Inschrijven is noodzakelijk en doet u via het formulier onderaan deze pagina.

2. Workshop compost maken: gratis voeding voor je tuin!

2 april 2022, 11.00 in het Praethuys.

Compost is weliswaar ook in zakken te koop maar daar wonen vast geen duizendpoten, regenwormen en pissebedden in. en die worden tegenwoordig steeds meer op waarde geschat nu het bodemleven ‘op de tocht staat’. Deze workshop van VTVV-leden Tineke van den Boer en Margot van Kempen gaat over hoe je composteert, over bokashi ((lees meer) en hoe je je tuin volledig natuurlijk bemest.

Kosten: geen.
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 15 personen.
Locatie: aanvang in het Praethuys.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Vermeld daarin dat u geinteresseerd bent in de workshop composteren. U ontvangt daarna per e-mail een bevestiging van uw aanmelding.

Meer informatie
Heeft u vragen over de workshop? Mail deze dan naar aanmeldingvtvv@gmail.com.

3. Workshop “Kruiden in je eigen tuin”.

Nieuwe datum: nog onbekend.

Sinds 2018 is er een kruidentuin op ons complex. Je vindt hem op tuin 339 die deel uitmaakt van de schooltuinen. In deze workshop maken we kennis met de kruiden die daar nu groeien. Dat zijn niet alleen de alledaagse keukenkruiden, maar ook mediterrane, geneeskrachtige en theekruiden. Er staan bovendien eetbare onkruiden en eetbare bloemen in onze kruidentuin. 

Als je overweegt om tussen je planten ook kruiden te gaan verbouwen, wat de planten vaak ten goede komt, of zelf een eigen kruidenhoekje aan te leggen dan ben je hartelijk welkom in onze kruidentuin. We kijken, ruiken en proeven wat er zoal voorhanden is. Kom inspiratie en praktische kennis opdoen en leer ook wat meer van de geur en de smaak van bloemen, wilde planten en kruiden.

Volgende datum en tijd: nog onbekend.
Locatie: aanvang in het Praethuys en op de kruidentuin.
Aantal deelnemers: min. 5, max 12.
Kosten: geen.
Aanmelden: via onderstaand formulier, met vermelding van type workshop.

4. Workshop “Een voedselbos aanleggen en verzorgen”.

We bespreken de achtergronden en de praktische uitwerking ervan. Door een gemeenschap van planten op te bouwen kan er een sterk systeem ontstaan met een gezonde bodem.We kijken hoe je dat allemaal doet: welke planten en hoeveel kies je? Hoe werkt dat tuinieren op diverse hoogtes: het laagste niveau, op en onder de grond, op het hogere niveau van een struiklaag en het hoogste niveau, de bomen? Hoe verzorg je daarbij de bodem ( het bodemleven ) met groenbemesters en door middel van mulchen?

Volgende datum: nog onbekend

Meld je hieronder aan voor de bovengenoemde workshops.