workshops e.d.

Hieronder vindt u informatie over de volgende in 2020 geplande workshops.

  1. Zelf wijn maken.
  2. Compost maken.
  3. Bijen op de tuin.
  4. Kruiden in je eigen tuin.
  5. Een “voedselbos” inrichten.

1. Cursus zelf wijn maken.

(cursus nog lopend)


In deze korte cursus Wijn maken van fruit uit eigen tuin leert u wijn maken van zelf geteeld fruit. Allerlei soorten fruit komen in aanmerking. Op zaterdag 4 april 2021 is de eerste bijeenkomst, van 14.00 tot 16.00 uur. We lopen dan met de deelnemers langs hun tuin om te kijken welk fruit bruikbaar is om wijn van te maken. Daarna wordt uitgelegd hoe wij wijn gaan maken en welke voorbereidingen er nodig zijn.
Na afloop proeven we enkele fruitwijnen die ik zelf heb gemaakt, om u een idee te geven van wat we kunnen gaan maken. Het programma van deze cursus omvat vier zaterdagmiddagen (14:00-16:00 uur) en ziet er als volgt uit:

Programma

4 april 2020, 14.00-16:00 uur: startbijeenkomst (zie boven); vervallen i.v.m. de epidemie , de eerste bijeenkomst wordt 11 juli;
11 juli, 14:00 uur, in clubhuis: voorbereiding wijn maken en oogstresultaten bespreken;
17 oktober: wijn maken;
24 oktober: wijn filteren;
… juli 2021: proeven, beoordelen en bottelen van de zelf gemaakte wijnen.

Kosten
Voor het wijn maken moeten we wat materiaal aanschaffen; de kosten daarvan bedragen €20,- p.p., te voldoen bij de start op 4 april (contant of met pin). Voor dat bedrag krijgt elke deelnemer een nieuwe 10-literemmer, een theedoek, een 5-literfles met waterslot en een zakje gist (soort gist afhankelijk van o.a. soort wijn en suiker). Dit materiaal ontvangt u van ons in de tweede les.

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 15 personen.

Aanmelden
Na afwikkeling van de nog lopende cursus deze zomer wordt mogelijk een herhaling van deze cursus aangeboden. Zodra daarover meer bekend is vindt u daarover op deze pagina informatie.

Meer informatie.
Voor vragen kunt u cursusleider Dick van Straalen bellen op het nummer
06-12807820 of per mail bereiken via info@chateaudeuxfilles.nl


2. Workshop compost maken: gratis voeding voor je tuin!

Nieuwe datum: 23 oktober 2021.

Zoekt u een uiterst snelle composteerder, eentje die in 48 uur kant-en-klare mest aflevert, dan moet u een koe kopen. Het dier kauwt, herkauwt en verteert al het plantenafval en levert mooie mest. Gelukkig kan het ook op een andere manier: door composteren, afval omzetten in waardevolle voeding voor de planten. U zult iets meer geduld moeten hebben maar het proces komt op hetzelfde neer. VTVV-leden Tineke van der Boer en Marjo de Haas laten u in deze workshop kennis maken met de onderstaande vier composteermethodes:

* de composthoop: het afval laten verteren;
* wormenmest maken;
* de “Hot compost bin”;
* “Bokashi” (lees meer ).

Na afloop van deze workshop kent u de methoden en bent u in staat om een voor u en uw tuin geschikte methode te kiezen.

Cursusdag: zaterdag 23 oktober, 10:30-12:00 uur, in / bij het Praethuys.
Kosten: geen.
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 15 personen.
Locatie: aanvang in het Praethuys.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier onderaan deze pagina. Vermeld daarin dat u geinteresseerd bent in de workshop composteren. U ontvangt daarna per e-mail een bevestiging van uw aanmelding.

Meer informatie
Heeft u vragen over de workshop? Mail deze dan naar aanmeldingvtvv@gmail.com.

3. Lezing “Bijen op de tuin”.

Datum: 13 juni 2020; vervallen i.v.m. Corona-maatregelen.

4. Workshop “Kruiden in je eigen tuin”.

Nieuwe datum: nog onbekend.

Sinds 2018 is er een kruidentuin op ons complex. Je vindt hem op tuin 339 die deel uitmaakt van de schooltuinen. In deze workshop maken we kennis met de kruiden die daar nu groeien. Dat zijn niet alleen de alledaagse keukenkruiden, maar ook mediterrane, geneeskrachtige en theekruiden. Er staan bovendien eetbare onkruiden en eetbare bloemen in onze kruidentuin. 

Als je overweegt om tussen je planten ook kruiden te gaan verbouwen, wat de planten vaak ten goede komt, of zelf een eigen kruidenhoekje aan te leggen dan ben je hartelijk welkom in onze kruidentuin. We kijken, ruiken en proeven wat er zoal voorhanden is. Kom inspiratie en praktische kennis opdoen en leer ook wat meer van de geur en de smaak van bloemen, wilde planten en kruiden.

Datum en tijd: nog onbekend.
Locatie: aanvang in het Praethuys en op de kruidentuin.
Aantal deelnemers: min. 5, max 12.
Kosten: geen.
Aanmelden: via onderstaand formulier, met vermelding van type workshop.

5. Nieuw: Een voedselbos aanleggen en verzorgen.

In het voorjaar stond er in de Nieuwsbrief een stukje over het voedselbos. Als vervolg daarop willen we op zaterdag 4 september 2021 graag een workshop over dit onderwerp aanbieden. We bespreken de achtergronden en de praktische uitwerking ervan. Door een gemeenschap van planten op te bouwen kan er een sterk systeem ontstaan met een gezonde bodem.We kijken hoe je dat allemaal doet: welke planten en hoeveel kies je? Hoe werkt dat tuinieren op diverse hoogtes: het laagste niveau, op en onder de grond, op het hogere niveau van een struiklaag en het hoogste niveau, de bomen? Hoe verzorg je daarbij de bodem ( het bodemleven ) met groenbemesters en door middel van mulchen?

Datum en tijd: 4 september 2021, tijd 10 – 12 uur.
Locatie: aanvang in het Praethuys en mogelijk ook op een van de tuinen.
Aantal deelnemers: min. 5, max 12.
Kosten: geen.
Aanmelden: via onderstaand formulier, met vermelding van type workshop.

Meld je hieronder aan voor bovengenoemde workshops.